24, "Birkebjerg" - Lokalhistorie for Tikøb Kommune

Søg
Go to content

Main menu:

24, "Birkebjerg"

De enkelte ejerlav > Mørdrup > Gylfesvej

Gylfesvej 24:
Manglende betaling


af Kjeld Damgaard


”Villa Birkebjerg” blev i 1908 overtaget af fru Kirstine Nathan, f. Martiné. Hun var gift med kunsthandler Ferdinand Nathan, der dog havde oprettet særeje for hustruen, der således var den formelle ejer af villaen på Gylfesvej i Mørdrup Strandvang – tæt ved Espergærde fiskerleje.


I juli 1915 indstævnede ”Svendborg Tagpap- og Cementvarefabrik” imidlertid fru Nathan og påstod, at hun skyldte fabrikken 81,96 for leverede trappesten og vaser.  Fru Nathan havde ikke betalt selvom hun selv havde foranlediget dem afhentet på Espergærde Station samt sørget for at opsætte vaser og trappetrin.


Fru Nathan undskyldte sig med at varerne ikke var bestilt af hende selv, men derimod af manden, der ikke havde haft nogen ret til at forpligtige hende. Desuden hævdede fru Nathan, at hun ikke kunne godtage kravet, da det ikke var fabrikken, men direktøren, der havde modtaget hendes mands bestilling. Og endelig kunne hun ikke godkende stævningen, da fabrikken ikke var rigtige sagførere! Endelig påstod fru Nathan, at hendes mand havde aftalt, at betalingen skulle bestå i levering af to malerier i stedet for penge.


Retten lagde dog ikke megen vægt på disse forklaringer, da det stod klart, at varerne blev leveret den 13. marts 1915 og at der ikke var leveret nogle malerier ved stævningens fremkomst den 6. juli samme år. Kirstine Nathan blev derfor dømt til at betale det skyldige beløb + renter til fabrikken i Svendborg inden 15 dage fra dommens afsigelse. Desuden skulle hun betale sagsomkostningerne på 10 kr.

Villa ”Birkebjerg”, Gylfesvej 24 ses her som det midterste af de tre huse på et udsnit af postkort fra omkring 1908. Billedet viser villaen fra ”bagsiden”, idet Gylfesvej løber på modsat side.


Villa "Birkebjerg" fotograferet - set fra Gylfesvej - i november 2015.
 
Back to content | Back to main menu