43 "Hamlet" - Lokalhistorie for Tikøb Kommune

Go to content

Main menu:

43 "Hamlet"

De enkelte ejerlav > Espergærde > Mørdrupvej

Købmandsforretningen "Hamlet"

af Kjeld Damgaard

Indtil 1920 var det i en radius på omtrent 10 km forbudt at etablere fødevareforretninger og lignende rundt om en købstad. Filosofien var, at handlen skulle koncentreres i købstæderne - i dette tilfælde Helsingør. Denne læbælteordning blev ophævet i 1920
Men da der selvfølgelig var interesse for at handle lokalt blev der oprettet såkaldte forbrugsforeninger, hvor det var tilladt medlemmerne at handle i den forretning, som var blevet oprettet af foreningen.
Købmandsforretningen på Mørdrupvej var således blevet oprettet i 1916 - men dengang med Afholdsforeningen Blaa Kors som ejer. Kun medlemmer kunne altså handle her - indtil 1920. Den første uddeler i forretningen hed Karlsen, men den 1. oktober 1923 kom Niels Christian Larsen og hustru Karen hertil fra Brønshøj.
N.C. Larsen etablerede sig som almindelig købmand og drev butikken indtil sønnen Ole Larsen overtog den og drev den videre.
I 1973 måtte butikken imidlertid lukke. Konkurrencen fra Espergærde Centret blev for stor og der var ingen, der ville drive forretningen videre.
Imidlertid kan man stadig se forretningen - eller i alt fald inventaret. Det er nemlig bevaret på Flynderupgaard Museet, hvor man kan se, hvorledes en “gammeldags” købmandsforretning var indrettet.
Indtil 2004 blev bygningen anvendt af “Svend Damgaard Rådgivende Ingeniører A/S”, men er siden indrettet til privatbolig.

Købmandsforretningen "Hamlet", som den så omkring 1970, medens Ole Larsen drev forretningen. Efter lukningen i 1973 blev inventaret bevaret og senere sat op som købmandsbutik på Flynderupgaard Museet.


No comments
Back to content | Back to main menu