5 A, "Bakkehus" - Lokalhistorie for Tikøb Kommune

Go to content

Main menu:

5 A, "Bakkehus"

De enkelte ejerlav > Mørdrup > Lindevej

Lindevej 5 A:
Lidt om beboerne i villa "Bakkehus"


af Kjeld Damgaard

Ejendommen er beliggende på Mørdrup bys marker - og hører således ikke til Espergærde selvom ejendomsmæglerne elsker at kalde dette område for "det gamle Espergærde". Espergærde fiskerleje var et meget lille område, der i store træk afgrænses af Strandvangsvej og Toftevej mod syd, af Jernbane Allé og Ved Stationen mod vest og af Egebæksvang og Egebækken mod nord. Resten af bebyggelsen fra Kongevejen i vest til Øresund i øst hører til Mørdrup landsby - eller til Tibberup landsby for den dels vedkommende, der i store træk ligger syd for en linje fra Egevej og skråt ned til hjørnet af Gammel og Ny Strandvej.

Indtil 1896 blev det areal, hvor Villa Bakkehus ligger, drevet som landbrug, men det år overtog et konsortium ejendommen "Kollehaugehus" som indtil da havde været et husmandssted (parcelliststed). Om "Kollehaugehus" (nuv. adresse: Jernbane Allé 16-18) vides ikke, om den oprindelig lå i selve Mørdrup landsby - eller om husmandsstedet blev oprettet i forbindelse med udskiftningen af Mørdrup Landsby. Desværre er udskiftningsforretningen for Mørdrup landsby ikke bevaret, så en nærmere undersøgelse heraf er besværlig. Sikkert er det imidlertid, at ejendommen i 1806 blev købt til selveje - og forblev som landbrugsejendom indtil 1896. På det tidspunkt var en stor del af ejendommen imidlertid blev eksproprieret til den nye bane mellem Klampenborg og Helsingør (Kystbanen), og konsortiet har derfor tænkt at kunne udstykke området til villaer. Hvis de havde tænkt, at de ville blive lette at sælge fordi de kom til at ligge tæt ved en station, så må de i første omgang være blevet skuffede. DSB ønskede nemlig ikke at anlægge en station her - og var i øvrigt længe i tvivl om hvorvidt den skulle ligge i Tibberup - hvis der overhovedet skulle være en.

Kystbanen blev indviet i august 1897, men først året efter kom der en holdeplads - i øvrigt delvist betalt af beboerne selv. Først omkring 1902 blev der bygget en rigtig station - og netop på det tidspunkt lykkedes det at få solgt grunden, der havde fået matrikelnummeret 12 g. Sælgerne var de to tilbageværende konsortiemedlemmer, Victor Mertins og Christian Nimb. Om Victor Mertins vides, at han var tømrermester og meget aktiv som bygmester både i København og i Espergærde-området. Christian Nimb var murermester. De solgte til tømrermester Niels Olsen, som byggede huset i løbet af 1902. I oktober 1902 stod huset færdigt og blev forsikret for i alt 13.045 kr.

Noget tyder på, at Niels Olsen (f. 1844) og hans hustru Marie (f. 1846) selv boede på Stokholmsvej, så måske har de udlejet "Bakkehus" til sommerbeboere eller andre. Imidlertid må det være gået skidt for Niels Olsen. I al fald måtte han i 1909 afhænde ejendommen, efter at fogeden havde gjort udlæg i ejendommen. Ved den efterfølgende tvangsauktion blev Nicolai Neiiendam ejer af Villa Bakkehus. Han havde i 1895 (uden for ægteskab) fået en søn, Michael - først i 1897 blev han gift med skuespillerinden Jonna Collin. Nicolai Neiiendam (1864-1943) var skuespiller og sceneinstruktør ved Det kgl. Teater og boede egentlig på Hauchsvej 6 i København. "Bakkehus" blev derfor alene anvendt som sommerbolig - i øvrigt ligesom langt de fleste andre nybyggede villaer i området på den tid. Det er ganske morsomt at tænke sig, at skuespiller Nicolai Neiiendams søn, Michael (f. 1895, d. 1962) altså har tilbragt en del af sin ungdom i Espergærde. Måske var det derfor, at han senere (i 1923) - efter at være blev uddannet dr. theol., kom tilbage til området og blev ansat som res. kapellan ved Egebæksvang Kirke. Senere blev han sognepræst samme sted, men allerede i 1930 kom han til Garnisons Kirke i København og i 1934 blev han udnævnt til kgl. konfessionarius og provst.

I 1916 købte Hugo Nicolai Brammer "Bakkehus". Han var grosserer og havde også sin bopæl i København. Han var født i 1875 i Aabenraa og var gift med Helene Augusta Andrea, f. 1879 i Odense. Parret brugte også kun "Bakkehus" som sommerbolig - i al fald i de første år. Deres faste bopæl var i mange år Jernbanegade 6, hvor Hugo Brammer også havde sin store engros-virksomhed. Han var grosserer i modevarer, såsom silkestoffer, foerstoffer, blomster, fjer og hatte. Firmaet flyttede senere til Grundtvigsgade 9-13, men havde desuden lager i Frihavnen.

I telefonbogen for 1934 ses en beboer i "Bakkehus" ved navn Hans Thiels Wedege. Han var bogtrykker og ejede ikke ejendommen. Han må derfor have lejet sig ind - sandsynligvis fordi familien Brammer ikke anvendte huset i denne periode. Hugo Brammer døde nemlig i 1933, og overtog enken, Helene A. Brammer ejendommen. Hun solgte i 1943 til grosserer Carl Gustaf Lerche Petersen.

I den første vejviser for Tikøb Kommune fra 1950 står ejeren af ejendommen til at hedde Ole Helms. Han ejede "Grangaarden" på Rørtang Overdrev, men det må være en fejl. I tingbogen er der på intet tidspunkt en sådan ejer. Tværtimod var huset i slutningen af 1949 blev solgt til statsskovfoged Hans Mogens Skovgaard Jeppesen (f. 1880, d. 1953), der netop gik på pension i 1950. Han havde indtil 1935 havde været skovfoged i Danstrup og fra 1935 til 1950 skovfoged i Nyruphus ved Rørtang - og skulle selvfølgelig have en ny bolig efter i mange år at have boet i tjenesteboliger. Efter hans død overtog enken Bodil Marie Evn Olga Jeppesen f. Engedahl. Det var i øvrigt Skovgaard Jeppesens andet ægteskab - hans første hustru, Valborg f. Møller døde i 1933.

I 1993 overtog firmaet "Ipsen Arkitekter ApS" ejendommen - og her boede arkitekt Hanne Ipsen, der i perioden fra 1989 til 2005 var medlem af Helsingør Byråd - først for de konservative senere for Venstre. Hun ændrede senere navn til Hanne von Bülow. Fra 2007 har ejerne af Villa Bakkehus været Anne Wille og Johan Andersen.

Lindevej 5 A, fotograferet fra luften i 1949.

Skuespiller Nicolai Neiiendam debuterede i 1893 og fortsatte næsten uafbrudt til 1930 som skuespiller ved Det kgl. Teater. Fra 1915 arbejdede han tillige som sceneinstruktør. Han medvirkede kun i få film, nævnes kan dog Jakob Knudsen-dramaet "Den gamle Præst" fra 1939.

Skuespillerinden Jonna Neiiendam, hvis fulde pigenavn var Ebba Kaja Jonna Collin, var moder til skuespilleren Tavs Neiiendam (1898-1986).

"Bakkehus" set fra havesiden

2 comments

2016-09-15 10:20:48

Read More viagra sale,is an idea, it works for women too.
2018-05-10 05:45:45
adidas superstar
salomon outlet
roshe run
softball bats
scarpe hogan
lebron 11
sac vanessa bruno
wedding dresses
prada
polo lacoste pas cher
nike free run
nike air max
mac makeup
polo ralph lauren
thomas sabo charms
clarks shoes
pandora jewelry
michael kors outlet online store
polo ralph lauren
nike huarache
pandora jewelry
cheap oakley sunglasses
nike shoes
asics
roshe run
spain world cup jersey
converse all stars
air max 95
mac makeup
hermes outlet
kobe 9
hogan shoes
hilfiger uk
louboutin outlet
air max 97
swarovski jewelry
coach outlet
soccer jerseys
montre pas cher
nike clothing
nike air max
nike roshe run
mulberry
nike air max 95
jordans
hermes birkin bags
longchamp outlet
portugal world cup jersey
barbour jackets
adidas slides
nike free
air max 2018
nike free run
longchamp pas cher
swarovski
oakley uk
marc jacobs handbags
nike free
swarovski crystal jewelry
sac burberry
new balance
coach purse
polo ralph lauren
jordan
nike huarache
red bottoms
furla
burberry outlet
flip flops
timberland boots
longchamp outlet
france world cup jersey
fendi handbags
tommy hilfiger pas cher
nike air force
dolce and gabbana
air max 90
jordan
versace handbags
tod's shoes
cheap eyeglasses
ray ban
sac michael kors
timberland pas cher
sac longchamp
links of london
adidas outlet store
ralph lauren
nike outlet online
asics gel
bottega veneta
vans shoes
ray ban pas cher
nike air max
ferragamo shoes
cheap jerseys
jordan
new balance shoes
christian louboutin
oakley sunglasses
jordan 4
argentina world cup jersey
brazil world cup jersey
miu miu shoes
converse uk
nike air max
supra shoes
guess canada
true religion outlet
ray ban sunglasses
cheap jerseys
coach outlet store online
nike free
nike vapor max
nike air max
air max 90
jordan shoes
fendi handbags
new balance pas cher
air max 90
fitflop uk
manolo blahnik
iphone x case
pandora charms
pandora bracciali
adidas shoes
louboutin pas cher
michael kors
adidas originals
sac michael kors
germany world cup jersey
marc jacobs
ray ban sunglasses
air max 2017
reebok shoes
chloe handbags
mizuno
tory burch
nike outlet store
vans pas cher
lebron shoes
converse chuck taylor
oakley sunglasses
basketball shoes
adidas clothing
michael kors outlet
lunette oakley
nike kyrie 2
michael kors outlet
oakley pas cher
wedding dresses
sac guess
converse shoes
yeezy shoes
replica watches
nike air max
ralph lauren
polo ralph lauren outlet
michael kors uk
mercurial superfly
michael kors
christian louboutin
mizuno running shoes
polo ralph lauren
ray ban sunglasses
montre pas cher
true religion
louboutin shoes
nike air max
lebron 12
nike air max
jordan 12
skechers shoes
replica watches
michael kors outlet
omega watches
roty burch outlet
cheap wedding dresses
hermes bags
jordan
nike air max
fitflops sale
ed hardy
beats headphones
kobe bryant shoes
converse
adidas outlet store
replica rolex watches
roshe run
fitflops sale
michael kors outlet
goyard handbags
para jumpers outlet
jordan 5
giuseppe zanotti outlet
air max 90
nike free run
balenciaga shoes
nike roshe
nike pas cher
nike mercurial
true religion jeans
hilfiger outlet
cheap nfl jerseys
burberry sale
replica watches
dolce and gabbana
michael kors handbags
dansko shoes
nike outlet
nike store
true religion jeans
five finger shoes
adidas running shoes
dansko shoes
true religion outlet
nike factory outlet
chrome hearts jewelry
montre
ray ban occhiali
stuart weitzman
new balance outlet
converse all star
kate spade
mulberry handbags
nike air force
prada outlet
adidas superstar
oakley vault
hogan
iphone 7 cases
cartier bracelet
burberry outlet
beats by dre
kenzo clothing
nike air max plus
bottega
guess factory
bcbg outlet
kevin durant shoes
belgium world cup jerseys
occhiali oakley
mizuno
ralph lauren outlet
cheap jordans
michael kors canada
salvatore ferragamo
nike air max
timberland boots
adidas zx flux
mac cosmetics
jordan pas cher
air force 1
longchamp handbags
michael kors
stuart weitzman
asics trainers
softball bats
jordan 3
longchamp outlet
vans outlet
jordan 6
rolex watches
wedding dresses
cheap jordan shoes
jordan 1
ray ban sunglasses
pandora uk
adidas soccer cleats
nike blazer
christian louboutin outlet
lacoste shoes
oakley sunglasses
nike roshe run
pandora bijoux
nike air max
michael kors uk
tory burch
longchamp pas cher
true religion outlet
bcbg max
michael kors outlet online
nike blazer
mac cosmetics
air jordan
valentino shoes
adidas trainers
vans scarpe
gioielli swarovski
nike roshe run
beats headphones
nike uk
nike blazer
air max
ray ban sunglasses
sac michael kors
air jordan
orologi rolex
kate spade outlet
polo ralph lauren
ralph lauren outlet
jordan xx9
jordan 11
timberland boots
christian louboutin
timberland boots
soccer shoes
nike tn
reebok outlet
puma shoes
ray ban sunglasses
jordans
new balance
prada handbags
kate spade outlet
burberry
nike free
nike shoes
ray ban sunglasses
instyler
jimmy choo
asics gel lyte
adidas outlet store
louboutin pas cher
celine handbags
air max 90
iphone cases
oakley sunglasses
nike air max
nike
oakley sunglasses outlet
air max 2017
mont blanc pens
adidas flip-flops
mont blanc pens
ghd hair straighteners
supra shoes
michael kors outlet clearance
herve leger dresses
yves saint laurent
reebok shoes
boy london clothing
karen millen
new balance
jordans
salvatore ferragamo
adidas outlet
england world cup jersey
nike air max
coach factory outlet
jordan
2018.5.10yangpeng

Back to content | Back to main menu