Boderne - Lokalhistorie for Tikøb Kommune

Søg
Go to content

Main menu:

Boderne

De enkelte ejerlav

Hellebæk Posthus lå faktisk ikke i Hellebæk, men i Boderne. Her er posthuset afbilledet på et postkort fra starten af 1900-tallet.

Hellebæk Børnesanatorium i Boderne

Postkortet viser Hellebæk Børnesanatorium omkring 1905. Sanatoriet var et ud af flere sanatorier, kaldet ”Børnesanatorierne for Kjøbenhavn og Omegn”, som indledte deres virksomhed i 1890-91.

Børnesanatoriet her i Boderne havde i 1905 i alt 200 børn, som hver havde et gennemsnitligt ophold på 90 dage. Det var en længere periode end normalt, men skyldtes at børnene det år var langt mere medtagne end normalt. Børnene, der som oftest led af tuberkulose, tog i gennemsnit 6,5 pund på i vægt under opholdet.

Tilsynsførende læge var i øvrigt den lokale læge, Kristian Høgsbro (1855-1916), som havde praksis i Hellebæk fra maj 1884. Allerede fra 1891 blev han læge ved børnesanatoriet, men desuden var han kommunelæge og læge ved Det Schimmelmannske Fideikommis. Han flyttede i 1913 sin praksis til København, hvor han døde tre år senere.


Denne prægtige villa, Odinshøj som også lå i Boderne, er nu nedrevet. Villaen opførtes i 1917 af departementschef Viggo Aagesen.

 
 
Back to content | Back to main menu