Klaveret - Lokalhistorie for Tikøb Kommune

Søg
Go to content

Main menu:

Klaveret

De enkelte ejerlav > Mørdrup > Malenevej
Historien om klaveret på Nirvana

af Kjeld Damgaard

For en del år siden blev den nuværende beboer i Nirvana, Rie Odgaard, ringet op af en dame fra Hvidovre, som arbejdede for en antikhandler. Blandt de møbler de havde stående, havde en kunde tilfældigvis fået øje på et klaver, som havde påmalet tre store billeder. Han havde straks genkendt motivet som ejendommen Nirvana, idet han boede i nærheden.

Derfor kontaktede antikhandleren Rie Odgaard, som straks købte klaveret, der indtil da tilsyneladende havde haft en omskiftelig tilværelse, idet der på bagsiden af klaveret endnu er fragtsedler, der fortæller, at klaveret har været både i Paris og Rom. Det viser sig imidlertid at klaveret ikke stammer fra Nirvana, men har tilhørt et barnebarn, Elin Michaela Christensen, som fik det i konfirmationsgave og havde det stående i sit hjem i Ordrup. Kunstneren var Michael Henriques svigersøn, Otto Gehlin. Her på siden kan man sammenligne med det klaver, som stod på Nirvana.
På dette uddrag af et foto fra 1920'erne ses Nirvanas klaver, der tydeligvis var hvidmalet - men også bemalet i felterne over klaviaturet. Men det må have haft en "slægtning" - i form af et andet klaver - med lignende bemaling.
Dette klaver står nu på Nirvana - efter at have været tur ude i verden. Det klaver, der oprindelig stod på Nirvana var hvidmalet og havde sandsynligvis andre motiver. Midterfeltet på klaveret har selve hovedbygningen som motiv. Kustmaleren Otto Gehlin har stået øst for bygningen omtrent der, hvor i dag Nirvanastien løber - lige ved den endnu eksisterende dam, der ses i forgrunden.
 
Back to content | Back to main menu