Langesø - Lokalhistorie for Tikøb Kommune

Go to content

Main menu:

Langesø

De enkelte ejerlav > Plejelt

”Langesø”
- planteskole, hotel og sommerhusområde.


Af Kjeld Damgaard


I 1909 grundlagdes den planteskole, som i de følgende ca. 25 år skulle blive berømt ud over Danmarks grænser. Den driftige mand bag denne bedrift var gartner Niels Waldemar Larsen, som oprindelig købte arealerne fra den tidligere Havreholm Papirfabrik ved Bøtterup og gården Lottesminde i Harreshøj. De fleste af de ca. 10 ha ligger imidlertid på Plejelts overdrev (matr. nr 5 d, Plejelt), en mindre del i Harreshøj (matr. nr. 12 d, Harreshøj). I årene 1911-20 udvidedes arealerne bl.a. med arealer i Tikøb ejerlav.

De indkøbte arealer bestod hovedsageligt af arealer med moser, damme og lyngbakker - altså arealer, der ikke tidligere havde været under dyrkning. N. W. Larsen var imidlertid ikke uden baggrund for at starte på dette projekt. Hans fader var gartner, og Niels Waldemar Larsen blev selv uddannet som gartner i København, bl.a. hos faderen.

Som ung rejste N. W. Larsen rundt i det meste af Europa og erhvervede ved disse rejser en stor viden om alle slags gevækster. I 1897 etableredes så grossererfirmaet ”N. W. Larsen & Co.” i København. Firmaet importerede navnlig import af udenlandske blomster og gartneriartikler.

Langesø Plantage blev imidlertid oprindeligt anlagt for at skabe en samling af stenplanter og stauder fra alle verdenshjørner og for at kunne forsyne haveejere og gartnere med sådanne planter. Senere ændredes driften til et handelsgartneri. I starten af 1930’erne fandtes der på gartneriet 14 drivhuse og 200 mistbænke.

Gartneriets produktion var vinterhaveplanter f.eks. Lotus, samt stauder, stenplanter, rhododendron, stedsegrønne, kaktus, åkander m.v. Navnlig produktionen af åkander blev ganske betydelig. Planterne solgtes hovedsageligt på Københavns Grønttorv. Til at drive gartneriet var ansat 12 fuldtidsansatte samt i sæsonerne noget ekstrahjælp.

N. W. Larsen foretog senere yderligere rejser rundt i verden. I 1919 var han bl.a. i Ægypten, Sydafrika og Australien - rejsemål, der dengang var sjældne.

Plantageområdet blev efterhånden en hel botanisk have. Bl.a. kan nævnes, at der blev plantet ikke mindre end 70 forskellige nåletræer i området. I det hele taget fandtes i området adskillige planter, træer og buske, som ikke kunne ses andre steder i Danmark. Stedet blev da også en stor seværdighed, og både den danske og den svenske konge besøgte plantagen. Almindelige besøgende måtte dog erlægge entre for at se herlighederne, men det afskrækkede ikke de nysgerrige haveinteresserede gæster.

Handelsgartneriet deltog i et utal af udstillinger. Meget ofte med et flot resultat, bl.a. har firmaet adskillige gange fået Hs. Maj. Dronningens Ærespræmie. Også Københavns Ærespræmie og Frederiksbergs Ærespræmie er tilfaldet N.W.Larsen.

Handelsgartneriet blev ikke drevet videre efter N. W. Larsens ophør, og i en lang periode indtil 1955 stod hovedhuset (opført 1916) ligefrem tomt. Allerede omkring 1950-51 blev den sydlige og østlige del af den oprindelige plantage imidlertid udstykket. Det drejer sig hovedsageligt af området øst for Gæslingevej.

Men i maj 1955 overtog hotelejer Kaj Kristiansen så Langesø. Han havde hidtil drevet hotel i Holbæk, men så mulighederne for her i det meget naturskønne område, at etablere en ”lejrplads for bilister” d.v.s. en campingplads. Til det formål opførtes toiletter og indrettedes køkkenfaciliteter m.v. på det da ca 25 tdr. ld. store område.

I selve hovedbygningen indrettede Kaj Kristiansen hotel. Men det blev ikke så let som Tove og Kaj Kristiansen havde regnet med. Sognerådet mente nemlig ikke, at en campingplads og en spiritusbevilling til hoteldrift harmonerede, og anbefalede derefter at Kristiansen kun fik en afholdsbevilling. Det var naturligvis en streg i regningen - men næsten værre var det, at p.g.a. en lang række af tilfældigheder og sammentræf, blev bevillingen først givet lige før sommersæsonen 1956, hvorved Kristiansen gik glip af en stor omsætning i forårshelligdagene.

I oktober 1956 fik Kristiansen dog tilladelse til at udskænke øl, men der skulle gå endnu et par år før sagen faldt på plads. I de følgende år ryddede Kristiansen op i det vildnis, der var opstået ved at plantagens arealer ikke var blevet passet i 10-20 år. Kaj Kristiansen istandsatte således bygningerne, der blev udarbejdet et katalog over planterne i plantagen, der blev opsat skilte på træerne, opsat broer over vandløbene og gangene og stierne blev ryddede. Det gamle pakhus blev ombygget til 4 dobbeltværelser med bad og toilet.

I 1958 fik Kristiansen så en begrænset bevilling - i første omgang dog kun for ét år, hvilket i sig selv var usædvanligt, da bevillingerne normalt blev udstedt for 8 år ad gangen. Begrænsningen i bevillingen lå i det forhold, at der kun måtte udskænkes spiritus til udensogns gæster.

I 1960 stødte Kristiansen ind i et nyt uforudset problem. Hovedindkørslen blev lukket, formelt set p.g.a. af en forglemmelse ved en udstykningssag i 1948. Det betød imidlertid, at det blev vanskeligere for trafikanterne at finde ind til Langesø Hotel. Det klarede Kristiansen imidlertid ved at opsætte et par skilte ved Dale Korsvej. Så fik han imidlertid vrøvl med Overfredningsnævnet, og sagen endte i retten, hvor Kristiansen måtte fjerne skiltene.

I 1963 var der dog lidt lyspunkter. Der var kommet så megen gang i forretningen, at Kaj Kristiansen nu ansøgte om tilladelse til at udvide hotellet med en tilbygning, nemlig en sal til større arrangementer. Som en betingelse for ansøgningen anførte Kristiansen imidlertid, at han skulle have en fuld bevilling. Han støttede i øvrigt sin ansøgning på en række anbefalinger fra lokale foreninger, der gerne ville anvende en ny sal til diverse arrangementer.

Punktet vedr. spiritusbevillingen gav anledning til en længere debat i Tikøb Sogneraad. Sognerådsformand Karl Olsen anbefalede imidlertid og sagde bl.a.: ”Vi må erkende at hotellet ligger på et pragtfuldt sted og har trange lokaleforhold. Efter den måde Kristiansen driver virksomheden, frygter jeg ikke noget ved at give bevillingen.” Julius Mathiasen mente imidlertid, at stedet var uheldigt, at det lå uheldigt placeret og at de lokale ikke ville anvende det, efter at Tikøb Kro atter var kommet på fode.  Karl Olsen replicerede, at han syntes det var mærkeligt, at hotelejeren gerne må betjene folk, der kommer i bus fra Fredensborg, mens han må sige nej, hvis de kommer fra Espergærde. Forstander Kr. Schultz fra Ørsholt mente imidlertid at sognets ungdom ville søge sådanne afsides steder for at feste, og at der kun føre til uro i området. Det fik Frimann Westh til at komme med følgende slutbemærkning i debatten: ”Det her er ærligt talt løjerligt. For kort tid siden afslog man en beværterbevilling til motel Femstjernen i Nyrup, fordi det lå for nær vejen, og her begrunder man det med, at stedet ligger for fjernt fra vejen !”

Debatten endte med en afstemning hvor 10 medlemmer stemte for bevilling og udvidelse, medens sognerådets resterende medlemmer undlod at stemme.

I 1977 afhændede Kaj Kristiansen Langesø Camping - efter en uoverensstemmelse med Kommune om den fortsatte drift af stedet. Kaj Kristiansen, der var født i 1912, døde i 1993.


Luftfoto af Langesø Plantage fra 1938 - medens planteskolen endnu var på sit højeste.

Niels Waldemar Larsen - altid benævnt N. W. Larsen - etablerede i 1897 grossererfirmaet "N. W. Larsen & Co.", men det var først i 1909 at han købte de første arealer i Langesø-området.

Planteskolen var berømt ud over landets grænser for sine mange forskellige og sjædne planter. Her vises forsiden af et katalog fra 1917 med åkander.

Det var N. W. Larsen, der i 1916 opførte den store villa ved Langesø Plantage. Efter nordsjællandsk skik blev det hurtigt udråbt til at være et slot - så siden er det blevet kald "Langesø Slot". Foto fra 1960'erne.

1 comment

ninest123 ninest123
2018-01-26 05:38:29
mt0127
coach outlet store
pandora charms sale clearance
polo ralph lauren outlet
canada goose outlet
oakley sunglasses
north face outlet
canada goose uk
hermes handbags
burberry outlet canada
cheap ray ban sunglasses
adidas yeezy
north face jackets
canada goose
nike store
air max 97
red bottom shoes
uggs outlet
hermes birkin
cheap jordans
ray ban sunglasses discount
pandora charms
discount oakley sunglasses
cheap mlb jerseys china
birkenstock sandals
cheap uggs
ralph lauren outlet
tory burch outlet
yeezy boost
longchamp handbags
ferragamo outlet
michael kors outlet clearance
north face outlet
ugg outlet
coach outlet
canada goose outlet
oakley sunglasses sale
timberland outlet
cheap oakley sunglasses
canada goose outlet
canada goose uk
mbt shoes
ugg boots
canada goose coats
louis vuitton outlet
harden vol 1
coach outlet
coach factory outlet
ralph lauren outlet
ugg boots
longchamp outlet
ralph lauren outlet
adidas
louis vuitton outlet
canada goose sale
north face jackets
michael kors outlet
coach factory outlet
fred perry
michael kors outlet
michael kors outlet
north face jackets
ugg boots
hermes handbags
timberland boots
adidas shoes
ralph lauren outlet
adidas nmd
michael kors outlet online
ferragamo shoes
nike outlet store
michael kors outlet clearance
coach outlet
polo ralph lauren
moncler outlet
cheap ray ban sunglasses
pandora charms sale clearance
coach outlet store
coach outlet
kate spade
adidas yeezy
christian louboutin outlet
polo ralph lauren outlet online
supreme clothing
nike air max
longchamp handbags
adidas nmd
cheap nfl jerseys
cheap uggs
supreme clothing
ralph lauren uk
coach factory outlet
moncler jackets
mulberry outlet
moncler jackets
canadian goose
ugg australia
nike shoes
louboutin shoes
ugg boots for women
canada goose uk
uggs
ugg boots
yeezy boost 350
red bottoms
moncler
coach outlet
coach outlet online
jordan shoes
nike shoes
adidas superstar
pandora charms
mulberry uk
north face jackets
birkenstocks
adidas shoes
christian louboutin outlet
ugg outlet
fred perry polo
ugg boots on sale
louboutin shoes
canada goose jackets uk
ugg boots on sale
ugg outlet
michael kors handbags
longchamp outlet
nike air max
ugg boots canada
coach outlet
kate spade handbag
michael kors outlet
gucci handbags
tory burch outlet store
canada goose uk
canada goose jackets
doudoune moncler
pandora charms sale clearance
pandora charms
moncler
ralph lauren uk
nike outlet
nike outlet
uggs outlet
ralph lauren outlet
air jordan shoes
burberry outlet store
ugg outlet store
coach factory outlet
nmd shoes
kate spade handbags
coach factory outlet
michael kors outlet
michael kors outlet online
pandora charms uk
ugg outlet
christian louboutin
polo ralph lauren outlet
kate spade bags
oakley sunglasses
louis vuitton
cat boots
louis vuitton outlet store
ray ban sunglasses
air max 97
air max 2018
michael kors outlet
pandora jewelry
uggs outlet
coach outlet store online
air jordan shoes
coach outlet store
coach factory outlet
canada goose jackets
ugg boots
coach outlet
burberry outlet
hermes outlet
supreme new york
burberry sale
canada goose sale
longchamp uk
canada goose jackets
adidas yeezy
moncler outlet
michael kors outlet
michael kors handbags
fitflops sale
adidas campus
adidas nmd
ugg boots
kate spade
coach outlet
pandora charms
polo outlet
adidas yeezy boost
nfl jerseys wholesale
jordan shoes
mbt
pandora store
ray ban sunglasses
north face outlet
adidas nmd
canada goose outlet
cheap mlb jerseys
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren outlet
valentino shoes
pandora jewelry
ralph lauren
ugg outlet
uggs canada
oakley sunglasses
canada goose jackets
air max 2018
coach outlet
ralph lauren outlet
gucci outlet
adidas shoes
coach outlet store
nike outlet
burberry outlet
ralph lauren outlet
uggs
adidas shoes
ugg outlet
ralph lauren outlet
michael kors uk
moncler jackets
coach canada
ugg boots
canada goose
jordans
jordan retro 11
ralph lauren outlet
adidas shoes
coach outlet
michael kors outlet
michael kors outlet store
coach factorty outlet
polo ralph lauren outlet online
canada goose jackets
hermens bags
pandora
coach outlet
coach outlet
philipp plein shirt
coach factory outlet
pandora charms
cheap jordans
pandora jewelry
polo outlet
air jordans
nfl jerseys wholesale
mbt shoes
pandora jewelry
uggs outlet
christian louboutin outlet
uggs
pandora charms
ugg outlet
ugg boots
michael kors handbags
columbia sportswear
jordan shoes
cheap jordans
pandora outlet
supreme clothing
adidas outlet
nike zoom
adidas outlet
moncler jackets outlet
kate spade outlet store
fitflops sale clearance
coach outlet
michael kors outlet online
michael kors outlet
michael kors factory outlet
coach factory outlet online
ugg outlet online
canada goose jackets
canada goose outlet
oakley sunglasses
fitflops sale clearance
fitflops
adidas yeezy boost
coach outlet store online clearances
pandora charms sale
coach outlet
coach outlet online
red bottoms shoes
ugg boots
burberry outlet
fitflops
polo ralph lauren outlet online
burberry
cheap jordans for sale
canada goose outlet
coach outlet
cheap jordans free shipping
moncler jackets
cheap jordans
moncler uk
pandora outlet
ralph lauren outlet
polo ralph lauren outlet
yeezy boost
coach factory outlet
ralph lauren sale clearance
canada goose clothing
michael kors outlet
canada goose uk
pandora charms
ralph lauren
valentino shoes outlet
coach factory outlet online
canada goose outlet
uggs outlet
adidas yeezy
coach factory outlet
ralph lauren uk
uggs clearance
michael kors outlet clearance
ugg shoes
yeezy boost
canada goose outlet
yeezy 350 boost
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
ugg boots
nmd adidas
canada goose
polo ralph lauren outlet online
pandora charms
longchamp outlet online
the north face
ugg outlet
salvatore ferragamo shoes
philipp plein outlet
canada goose sale
hermes bags
cheap ugg boots
kate spade outlet
coach outlet
cheap ray bans
nike outlet online
ugg outlet
canada goose jackets
canada goose outlet
ugg outlet
mulberry handbags
air jordans
ugg boots
moncler outlet
ugg ustralia
ugg outlet
air max 2017
nike shoes
coach factorty outlet
ray ban sunglasses
christian louboutin
moncler outlet
pandora jewelry
michael kors
ralph lauren sale clearance
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
moncler outlet
fitflops
hermes handbags
coach outlet store
adidas superstar
canada goose
timberland boots outlet
michael kors factory outlet
oakley sunglasses
adidas yeezy boost
kate spade outlet
oakley sunglasses
salvatore ferragamo
cheap jordans
timberland boots
michael kors handbags
ray ban sunglasses
coach outlet
louis vuitton outlet online
polo ralph lauren outlet
polo ralph lauren outlet online
cheap nfl jerseys
polo ralph lauren outlet
coach canada
pandora jewelry outlet
pandora charms sale
coach factory outlet
louis vuitton outlet online
coach factory outlet
ugg shoes
ralph lauren outlet
canada goose outlet
uggs canada
canada goose outlet
cheap nfl jerseys
nmd adidas
michael kors outlet
coach outlet
jordan retro
canada goose outlet
ray ban sunglasses
coach factory outlet
ugg boots
yeezy boost
ultra boost
adidas outlet
michael kors outlet store
mulberry bags
nike outlet store
canada goose
kate spade outlet store
adidas yeezy
michael kors outlet
nike shoes for men
coach outlet
moncler outlet
moncler coats
kate spade outlet
canada goose
ugg outlet
coach outlet
north face outlet online
michael kors canada
pandora outlet
ugg outlet
coach factory outlet
cheap uggs
coach outlet
michael kors canada
canada goose outlet
ralph lauren uk
canada goose jackets
moncler jackets
canada goose outlet
yeezy boost
mt0127
Back to content | Back to main menu