Meulenborg Vindmølle - Lokalhistorie for Tikøb Kommune

Søg
Go to content

Main menu:

Meulenborg Vindmølle

De enkelte ejerlav > Meulenborg

Den lokale kunstmaler, Bosevang, har malet Meulenborg Stubmølle i 1921 (maleri i privateje).

Meulenborgs mølle - møllen, der var til "låns"…

af Kjeld Damgaard

En mindre kendt stubmølle lå på den såkaldte Hyldebakke ved Meulenborg i nærheden af Snekkersten. Som navnet (Meulenborg-Møllenborg) antyder, har der oprindeligt været en vandmølle ved denne ejendom.

Men det var nu en brugt vindmølle, som blev anskaffet af en slægtning til den daværende ejer af ejendommen "Meulenborg" ved Snekkersten i 1917.

Møllen kom nemlig fra den lille by Lundforlund på Slagelse-kanten, men blev altså genopstillet her i nærheden af Snekkersten. I 1950’erne blev møllen imidlertid ikke længere brugt og den forfaldt mere og mere, da ejeren af Meulenborg ikke havde mulighed for at vedligeholde den. I stedet forærede ejeren i 1964 møllen til Nationalmuseet, som derefter ville have ladet den istandsætte og genopstille i Lundforlund. Men som så ofte før, var der alligevel ingen penge til formålet, og møllen gik efterhånden så meget i forfald, at den måtte kasseres.

Meulenborgs stubmølle, fotografet omkring 1940. Hønsene i forgrunden tilhørte ejeren af Meulenborg, der på det tidspunkt drev en større hønsefarm.

 
Back to content | Back to main menu