Meulenborg Vindmølle - Lokalhistorie for Tikøb Kommune

Søg
Go to content

Main menu:

Meulenborg Vindmølle

De enkelte ejerlav > Meulenborg

Den lokale kunstmaler, Bosevang, har malet Meulenborg Stubmølle i 1921 (maleri i privateje).

 

Meulenborgs mølle - møllen, der var til "låns"…

af Kjeld Damgaard

En mindre kendt stubmølle lå på den såkaldte Hyldebakke ved Meulenborg i nærheden af Snekkersten. Som navnet (Meulenborg-Møllenborg) antyder, har der antagelig langt tilbage i tiden været en form for (vand-)mølledrift på eller ved denne ejendom. Men det var nu en brugt vindmølle, som blev anskaffet af en slægtning til den daværende ejer af ejendommen "Meulenborg" ved Snekkersten i 1904.

Møllen kom nemlig fra den lille by Lundforlund på Slagelse-kanten, men blev altså genopstillet her i nærheden af Snekkersten. I 1950’erne blev møllen imidlertid ikke længere brugt og den forfaldt mere og mere, da ejeren af Meulenborg ikke havde mulighed for at vedligeholde den. I stedet forærede ejeren i 1964 møllen til Nationalmuseet, som derefter ville have ladet den istandsætte og genopstille i Lundforlund. Men som så ofte før, var der alligevel ingen penge til formålet, og møllen ligger i dag pakket sammen i Nationalmuseets magasiner – men dog gemt.

Meulenborgs stubmølle, fotografet omkring 1940. Hønsene i forgrunden tilhørte ejeren af Meulenborg, der på det tidspunkt drev en større hønsefarm.

 
 
 
Back to content | Back to main menu